Speelhuisjeskeuze
Home

Je tuin snoeien

Het snoeien van je tuin is een tijdrovend klusje die de meeste mensen al te graag uitstellen. Toch is het een voorwaarde voor een gezonde en mooie tuin. In een kleine tuin is dit nog te overzien, maar wanneer je een paar flinke m2 grond hebt, wordt het al wat meer werk. En wanneer kun je het best welke plant snoeien?

De hortensia

De hortensia kun je het best snoeien rond maart en april, voordat ze beginnen te groeien. Knip ze daarom goed kort, en haal de uitgebloeide bloemen er af. Het verwijderen van dode bloemen kan het best zo’n 2 tot 3 keer per jaar om je hortensia mooi te houden. De eikenbladhortensia hoeft niet te worden gesnoeid, maar bij een jonge plant kan toppen er voor zorgen dat er meer vertakkingen ontstaan. De klimhortensia vraagt weer een andere aanpak, ook deze hoeft in principe niet te worden gesnoeid. Wil je voorkomen dat de hortensia te breed wordt, kan je de plant af en toe wat bijknippen. Doe dit wel na de periode van bloei. De hortensia staat vooral mooi bij bijvoorbeeld een terras van hardhouten vlonderplanken.

De klimop

Het is een plant die je haat of geweldig vindt. Hij groeit snel en is gemakkelijk. Deze laatste eigenschap is ook een valkuil, de klimop wordt namelijk al snel veel te groot. 1 keer per jaar snoeien is in principe voldoende, en zorgt er ook voor dat ie mooi dichtbegroeid wordt. Het snoeien kan zowel handmatig of elektrisch. De lengte is geheel zelf te bepalen, hij groeit namelijk erg snel weer aan.

De vuurdoorn

Officieel is het geen klimplant, maar zo wordt hij vaak wel gebruikt. Naarmate hij ouder wordt, groeit hij steeds verder van de muur af. Op dit punt is het vaak al te laat om aan de slag te gaan met bindmateriaal, de plant gaat vaak toch zijn eigen weg. Vanaf het moment van planten is het verstandig om het snoeien jaarlijks te herhalen, en haal hierbij vooral de takken weg die van de muur af groeien. Op deze manier blijft de plant zoveel mogelijk slank en stabiel, en kan je hem makkelijk in toom houden.

https://www.hardhoutdiscount.nl/vlonderplanken