Speelhuisjeskeuze
Image default
Home

Riet of niet?

Architecten gebruiken riet steeds vaker als dakbedekking bij het ontwerpen van nieuwe huizen. Het ziet er prachtig uit en zorgt voor een meerwaarde van het huis. De unieke uitstraling van natuurlijke materialen kan waarde toevoegen aan een huis. Een huis dat beschikt over een rieten dak straalt warmte uit en zorgt voor optimaal wooncomfort.

Eigenschappen

Rieten daken, gebouwd op de traditionele manier, zijn voorzien van goede ventilatie en zal de condensatie voor zover mogelijk verhelpen dankzij de waterdichte constructie. Het is een waardevolle investering; het gezette dak verlaagt namelijk de energiekosten door de isolerende eigenschappen. Bij open dakconstructies zal na een tijd andere isolatiematerialen worden geplaatst. In het geval van een dichte kapconstructie zal de wind, ook na langere tijd, geen kans hebben en blijft de isolatie z`n kwaliteit behouden.

Bovendien wordt het dak gemaakt van natuurlijke producten die uit de omgeving zijn gewonnen, waardoor er minder gas aan transport wordt verspild. Zo blijkt de overstap ontzettend duurzaam te zijn. Riet kan op alle vele daken worden toegepast, uiteraard is het verstandig het proces met een gespecialiseerde rietdekker te bespreken en te kijken naar de mogelijkheden.

Overstap

De overstap van een pannendak naar een rieten dak zal het huis een karakteristieke, landelijke uitstraling geven. De overstap lijkt een lang project, maar duurt gemiddeld 3 tot 6 weken. Binnen deze tijd zal het pannendak verwijderd worden en wordt het rieten dak bevestigd. Het dak wordt op traditionele wijze handmatig en in lagen opgebouwd.

Onderhoud

Het dak zal regelmatig onderhouden moeten worden, dit zal zorgen voor de maximale levensduur. Want veel mensen vragen het zich af; ‘Hoe lang gaat een rieten dak mee?’ Helaas is dit voor ieder dak verschillend. Mits de overkapping juist ontworpen is, vakkundig geïnstalleerd en correct onderhouden wordt, wordt een levensduur van 25 tot ruim 40 jaar gegarandeerd.

Een onderhoudsbeurt is jaarlijks raadzaam. Bij regelmatig onderhoud zullen grotere renovaties achterwege blijven. In de eerste jaren zal een controlebeurt niet meer inhouden dan een eenvoudige controle op vogelschade en slijtage en het verwijderen van algen en mossen. Als er sprake is van een verouderd dak zal zo’n standaardcontrole niet meer voldoende zijn. Bij het benaderen van gespecialiseerde rietdekkers kan er worden gekeken naar verschillende renovatietechnieken om de levensduur te verlengen.

http://rietwerk.nl