Speelhuisjeskeuze
Image default
Home

Waarom wel of geen huis kopen

Waarom koop je een huis? Waarom doe je dit niet? Het kopen van een huis is een enorme beslissing die je moet overwegen voordat je het daadwerkelijk koopt. In dit artikel zijn de grootste voor- en nadelen van een huis kopen op een rijtje gezet.

 

Eigen huis

Voor veel mensen is dit de eerste reden om te kopen. Uw eigen huis, uw eigen huis, hier kunt u alles veranderen wat u maar wilt. Daarnaast leg je de maandelijkse afbetaling in je eigen huis. Dit is dus een investering, niet hetzelfde als het huren van een huis. Je moet voor je eigen spullen betalen, in plaats van elke maand iemand geld te geven om in een huis te wonen dat niet van jou is.

 

Risico

Een huis kopen is niet geheel zonder risico. De huidige huizenprijs is torenhoog, maar als de prijs daalt, kan uw huis onder water komen te staan. Dit betekent dat uw hypotheek hoger is dan de waarde van uw woning. Gaat er iets mis met uw huis, dan moet u ook alles zelf regelen. Heeft u bijvoorbeeld last van een lek of heeft u iets in huis beschadigd? Vervolgens moet u ervoor zorgen dat deze bewerking is voltooid. Bij huurwoningen is dit de verantwoordelijkheid van de verhuurder of woningcorporatie.

 

Flexibiliteit neemt af

Je kunt de huurwoning op elk moment opzeggen, terwijl je bij een koophuis vast zit aan je hypotheek. Je kan natuurlijk proberen snel je huis verkopen, maar het kost meer moeite dan de huur opzeggen. Wil je voorlopig nergens door worden beperkt? Dan is het wellicht een verstandigere keuze om door te gaan met het huren van een huis voordat je echt toe bent aan het kopen van een huis en het huis verkopen die je misschien al hebt.

 

Maandlasten stabiel

Wanneer je een hypotheek neemt op een koophuis, betaal je meestal elke maand een vast bedrag aan rente. Zo weet je dus waar je aan toe bent op het gebied van maandlasten. Wanneer je een rentevaste periode van vijftien jaar hebt, dan weet je precies hoeveel je de komende vijftien jaar moet betalen. Wanneer je een huis huurt, weet je het nooit zeker en kan de huur elk jaar stijgen. Je hebt dus geen zekerheid over je maandlasten.

https://economy.nl