Speelhuisjeskeuze
Image default
Home

Wat is kalkverf en hoe breng je het aan?

Soms ben je het thuiskomen in dezelfde woonkamer gewoon zat. Een nieuw kleurtje op de muur zal de ruimte een andere sfeer brengen. Dé verandering om het thuiskomen iets leuker te maken.

De muren verven dus. Vaak is het kiezen van de kleur al een opgave, maar er blijken ook heel wat verschillende soorten verf te zijn. Zo is er keuze tussen de welbekende muurverf, latex, krijt- en kalkverf. Dat laatste is vaak nog onbekend.

Wat is kalkverf?

In tegenstelling tot veel andere soorten verf is kalkverf in de meeste gevallen 100% natuurlijk; de verf bestaat enkel uit water, geblust kalk en natuurlijke pigmenten. Daardoor is de verf niet alleen gezonder, maar ook duurzamer dan chemische verf. Gedurende het aanbrengen, hechten de kalkdeeltjes zich aan de ondergrond en verharden zodra ze in aanraking zijn gekomen met de lucht. Het kalk bevat ademend materiaal, waardoor er geen vocht- en schimmelplekken kunnen ontstaan.

Eeuwen geleden werd het kalkverf gebruikt om de muren van stallen te beschermen tegen verf. Tegenwoordig is de kalkverf een fijne verf om aan te brengen in de badkamer of keuken. Bovendien is het geschikt voor nieuwbouwhuizen, waar het vocht nog niet volledig uit de muren is.

Krijtverf versus kalkverf

Kalkverf wordt regelmatig verward met krijtverf, terwijl het in feite twee heel verschillende dingen zijn. Zo zorgt krijtverf voor een egale kleur met een zacht eigenschap op de muur. Kalkverf oogt daarentegen niet egaal en is vrij ruw. Toch kunnen de subtiele kleurverschillen die de kalkverf brengt een heel mooie matte look aan de ruimte geven.

Gebruik

In theorie lijkt kalkverf voor veel verschillende dingen geschikt te zijn, toch is het verf niet in elk geval aan te raden. Zo wordt het afgeraden om geschilderde oppervlakte schoon te maken, waardoor het verf alleen gunstig is om te gebruiken bij het verven van muren. Bij het verven is het essentieel dat de ondergrond ruw te maken. Daarnaast is het belangrijk de muren schoon, droog en stof- en vetvrij te maken. Om het kalk een meer egaal effect te geven, kan er een primer aangebracht worden. Om juist het kalkeffect op de kalkverf muur te versterken, is het mogelijk de verf een beetje te verdunnen.

http://moosefarg.nl