Speelhuisjeskeuze
Image default
Home

Natuurlijke daken natuurlijk!

In steeds meer huizen worden natuurlijke eigenschappen verwerkt. Door het gebruik van materialen uit de natuur wordt zowel de binnen- als buitenkant een gemaakt met de natuur. Opvallend zijn de verschillende soort daken die toegepast worden tijdens de bouw. Hieronder worden twee natuurlijke daken toegelicht; het groendak en rieten dak.

Groendak

Bezuinigen op energie is mogelijk door het aanleggen van een levende, groene laag op het dak. Het groendak, ook wel een sedumdak of ecodak genoemd, isoleert wanneer nodig, terwijl de woning in de zomer een stuk koeler blijft. Verder zal het groene element planten, beestjes en vogels aantrekken, wat zorgt voor een eenwording met de natuur en vertraagt het afstaan van regenwater. Een groendak is op twee manieren te verwerkelijken. Zo is het mogelijk te kiezen voor een intensief groen dak, dit is letterlijk een tuin op je dak. De begroeiing bestaat grotendeels uit grassen, struiken en zelfs bomen waarnaast ook dikwijls terrassen aanwezig zijn. Helaas neemt dit soort groendak gewicht met zich mee en is daardoor niet geschikt voor elk dak. Een alternatief, wanneer het dak niet stevig genoeg is, kan er een eenvoudig intensief groendak aangelegd worden. Dit soort dak is vergelijkbaar met een kruidentuin; iets lichter dan een daktuin en heeft daarnaast minder onderhoud nodig.

Rieten dak

Riet is uitstekend materiaal als dakbedekking. Bij het leggen van het dak werken rietdekkers van onder naar boven in verschillende lagen. Als het dak volledig gelegd is, wordt het riet afgesneden en netjes afgewerkt voor een mooi eindresultaat. Het riet voert water gemakkelijk af, waardoor het dak waterdicht is. Bovendien brengt het riet isolatie en bescherming; het houdt alle weeruitersten buiten de deur. Bij een goed onderhouden rieten dak is een levensduur van 25 jaar niet buitengewoon, technisch zal dit nog langer zijn. Des de sneller het dak droogt na een regenbui, des te langer het dak meegaat. Een steile hellingshoek, weinig tot geen schaduw en een vrije ligging zullen bijdragen aan een langere levensduur. Een rietendak brengt een authentiek en nostaligisch gevoel en brengt de woning een uniek uiterlijk.

http://rietwerk.nl