Speelhuisjeskeuze
Home

Help! Vlooien in huis

Nadat mensen in de zomer op vakantie zijn geweest, zien wij altijd een toename van het aantal meldingen van vlooien in huis. Ook als je geen hond of kat als huisdier hebt, kun je wel degelijk last krijgen van vlooien in huis. Maar hoe weet je dat je last hebt van vlooien in huis?

Hoe herken je een vlo in huis?

Ondanks dat er enorm veel soorten vlooien bestaan, is de meest voorkomende vlo in huis in Nederland de kattenvlo. Mocht je denken dat een kattenvlo alleen jouw kat lastigvalt, dan heb je het mis. De kattenvlo zit net zo lief op jouw hond, als bij de cavia en zelfs de mens schuwt hij niet. Dus mocht je ongedierte zien dat roodbruin van kleur is en zo’n twee á drie millimeter groot? Dan moet je je toch eens afvragen of je vlooien in huis hebt.

Van eitjes tot volwassen vlooien in huis

Overigens moet je niet denken dat je vlooien in huis zo makkelijk ziet. Voordat een vlo überhaupt een volwassen vlo is, is er al een heel proces aan vooraf gegaan. Het begint met een eitje, welke met het blote oog eigenlijk niet te zien zijn, die na twee tot vier dagen uitkomen en larven worden. Ook dan zijn ze nog nauwelijks waar te nemen. De larven verpoppen na zo’n twee é drie weken. Zodra er trillingen in het huis zijn, komen de vlooien tot leven. Als je dus op vakantie bent geweest, is er ineens weer na een langere tijd activiteit in huis, waardoor alle vlooien in huis ineens in actie komen.

Vlooienplaag in huis

Je snapt dat wanneer vlooien zo’n vijftig eitjes per dag leggen (en ja, dat doen ze), je binnen no-time een plaag van vlooien in huis hebt. Hoe kun je, ondanks dat je de eitjes, larven en vlooien bijna niet kunt zien, weten dat je last hebt van vlooien in huis? Vlooien bijten. Dus krabt je huisdier zich constant of ervaar je zelf enorme jeuk? Dan zijn jullie hoogstwaarschijnlijk gebeten door een vlo. Een vlooienbeet zorgt namelijk voor rode jeukende bultjes. Check daarnaast geliefde plekken van vlooien in huis, zoals de mand van je huisdier, het vloerkleed, maar ook de plinten.

Vlooien bestrijden

Weet je nu zeker dat er vlooien in huis zitten? Daar wil je natuurlijk het liefst gisteren nog vanaf. Ga niet hals over kop allemaal doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen aanschaffen. Dit is verspilde tijd, geld en moeite. Met deze bestrijdingsmiddelen bestrijd je niet een hele vlooienplaag, met name de eitjes en de larven zijn lastig te bestrijden. Om vlooien in huis te bestrijden, schakel je het best de hulp in van iemand die professioneel ongedierte bestrijden kan.