Speelhuisjeskeuze
Home

wat zijn bloemenmengsels?

Bloemenmengsels

Als tuinieren een passie van je is, dan houd je uiteraard van bloemen. Bloemen hebben een positief effect op mensen. Ben je meer van een hele strakke tuin, met scherp gesnoeide heggetjes en altijd het gras gemaaid op de juiste hoogte? Of heb je een wat makkelijkere kijk op je tuin en houdt je van mooie losse bloemperken die ingezaaid zijn met het juiste bloemenmengsel. Dan is laten groeien en bloeien jou motto. Toch is het ook mogelijk om in een moderne tuin, een perk aan te leggen met kleurige bloemen. Een bloemenmengsel in een bepaalde kleur kan prima aansluiten, bij een verder strakke beplanting. 

Bloemenmengsels zaaien

Het beste is om de aanwezige bodem, in te zaaien met bloemen die daar bij passen. Er zijn mengsels die gedijen op een droge, zanderige bodem. Een kleibodem heeft weer een ander soort bloemenmengsel nodig om te floreren. Ook de plek is belangrijk. Zaai een bloemenmengsel welke van een schaduw houdt, niet in op een zonnige plaats. Het is belangrijk om de bodem niét aan passen aan de beplanting, maar de beplanting aan te passen aan de bodem. Ben je van plan om een wild bloemenmengsel te zaaien, probeer dan de bodem zo min mogelijk te verstoren. 

Met de hand zaaien

De wilde bloemenmengsels hebben een prachtige uitstraling met klaprozen, korenbloemen, slaapmutsje, teunisbloem, leeuwenbekje enz.enz. Een prima mengsel om kale stukken in de tuin mee op te vullen. 
Het zaad kan breedwerpig uitgestrooid worden met de hand. 1 Gram per m2 is meestal voldoende om een mooie dichte bloemenzee te creëren. 
Het zaad in porties verdelen. Zo heb je altijd voldoende en kom je niet zonder zaad te zitten. 
Grotere stukken tuin kun je, om het gemakkelijker te maken, zaaibanen aanleggen en deze markeren met stokken. Na het inzaaien het zaad oppervlakkig inharken en licht aandrukken. De natuur doet de rest.