Speelhuisjeskeuze
Home

Rendement zonnepanelen

Zonne-energie: dé energiebron van de laatste jaren en van de toekomst. Steeds meer woningen hebben zonnepanelen en in San Francisco is het zelfs verplicht om zonnepanelen te installeren op nieuwe woningen. Heel leuk, maar wat leveren deze zonnepanelen nou eigenlijk op? Het rendement van zonnepanelen is natuurlijk niet onbelangrijk.

Waarom zonnepanelen

De hoofdrede waarom zonnepanelen zo populair zijn is omdat zonnepanelen bijdragen aan een schoner milieu. Bij het gebruik van zonne-energie komen namelijk geen schadelijk stoffen bij. Bij fossiele energiebronnen is dit wel het geval. Hierbij komt onder andere CO2 vrij, wat zeer schadelijk is voor het milieu. Het effect van te veel CO2 merken we onder andere aan de opwarming van de aarde en de teruggang van de ozonlaag.

Daarnaast kan je aan zonnepanelen ook geld verdienen. Je wekt namelijk je eigen energie op. De energie die je niet direct gebruikt lever je terug aan je energieleverancier. Je krijgt per teruggeleverd kWh een vergoeding. Op deze manier verdien je de investering terug en ga je op  een gegeven moment winst maken!

Opbrengsten

De opbrengst van de zonnepanelen in kWh hangt van verschillende factoren af. Als eerste speelt het soort zonnepaneel een rol. Je hebt monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Het eerste type heeft een hoger rendement dan polykristallijn zonnepanelen. Naast het soort zonnepaneel is het merk van het zonnepaneel belangrijk. Het ene merk is het andere merk niet. Als laatste speelt de ligging van je zonnepanelen een belangrijke rol. Zonnepanelen zonder schaduw en die naar het zuiden liggen hebben over het algemeen de meest ideale ligging.

De opbrengst uitgedrukt in euro’s is € 0,23 per kWh. Heb je bijvoorbeeld 12 zonnepanelen van 250 kWh? Dan wek je per jaar dus ongeveer € 690 op! In 10 jaar heb je dan dus al € 6.900 verdient. Zo verdien je je invetsering dus gauw terug. Vooral als je er van uit gaat dat zonnepanelen tot wel 35 jaar mee gaan!

Kosten

Nu we de opbrengsten weten van zonnepanelen, ben je vast benieuwd naar de kosten van zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen zijn natuurlijk verschillend per merk, soort en verkoper. Je kan uitgaan van een stukprijs van € 120 tot € 450. Naast de zonnepanelen moet je ook een omvormer kopen, dit apparaat zorgt ervoor dat je de opgewekte stroom in huis gebruikt kan worden. En als laatste moet je nog betalen voor de bekabeling en installatie. De totaalprijs voor 12 zonnepanelen ligt op ongeveer € 5.000.