De koelkast is een standaard onderdeel van de westerse keuken geworden. Maar hoe werkt een koelkast eigenlijk precies? De werking van een koelkast is nagenoeg hetzelfde als de werking van een warmtepomp. Alleen is de werking omgedraaid. In plaats van verwarmen is het uiteindelijke doel om te verkouden. Daarom werkt de koelkast ook precies andersom terwijl het principe hetzelfde is. Hieronder wordt de werking van een koelkast uitgelegd.
WarmtepompEen koelkast heeft als basis een warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt warmte aan lucht en gebruikt die warmte om een gebied te verwarmen. Dit gebeurt door middel van een koudemiddel dat in een cyclus verdampt, wordt gecompresseerd, zijn warmte afgeeft, dan weer condenseert en wordt geëxpandeerd. Zo is met relatief weinig energie een gebied te verwarmen, of in geval van de koelkast, koud gemaakt. Maar hoe werkt dit eigenlijk?
KoudemiddelAan de basis van een warmtepomp staat een zogeheten koudemiddel. Een koudemiddel is een speciale vloeistof die bij hele lage temperatuur al kookt en verdampt. Daardoor kan de koudemiddel warmte onttrekken aan bijvoorbeeld lucht. deze damp loopt dan verder het systeem door, en loopt door een compressor. In de compressor wordt de damp samengedrukt waardoor de temperatuur verhoogt.
Daarna loopt de verwarmde damp langs een buizenstel genaamd condensator. Het doel hiervan is dat de damp verkoelt en weer een vloeistof wordt. Tijdens de condensatie wordt dan een ijzeren plaat of buizenstel verkoeld. Dit is de essentie van de koelkast. De koude plaat geeft door straling kou af aan de lucht in de koelkast. Zo wordt alles koel gehouden. De inmiddels weer vloeibare koudemiddel neemt dan de hitte uit de koelkast mee, waardoor de luchttemperatuur verlaagd. Door de warmte uit de koelkast mee te nemen wordt het koudemiddel weer een gas en kan het weer langs de compressor lopen waarbij de hele cyclus weer opnieuw begint.
|