Speelhuisjeskeuze
Home

Zelf een moestuin aanleggen

Het is de trend van nu: zelf je groente en fruit verbouwen. Zo weet je precies waar je voedsel vandaan komt. Zelfs als je klein behuisd bent kan je een moestuin aanleggen. Hieronder wat tips voor beginners.

Keuze van groente

Het aanleggen van een moestuin kost nu eenmaal geduld. Dit is dan ook de grootste valkuil bij de meeste mensen, je moet het namelijk wel een paar maanden volhouden wil je er ook echt baat bij hebben. Daarnaast is het ook afhankelijk van het soort groente dat je kiest. Een moestuin hoeft niet veel onderhoud te kosten, als je maar de juiste keuze maakt.

 

Beginnersgroente

Wanneer je voor groente kiest die veel onderhoudt vergt, loopt het nu eenmaal zo dat je hier niet altijd zin in hebt. Hierdoor zal de opbrengst van de planten tegenvallen, en na een tijdje ben je er helemaal klaar mee. Echter zijn er ook groentesoorten die minder onderhoud vragen, en daarom uitstekend geschikt zijn voor beginners. Kies bijvoorbeeld voor de pompoen. De pompoen kost weinig onderhoud en geeft gemakkelijk vruchten af. Voor mensen met een klein balkonnetje is ‘ie helaas minder geschikt, de pompoen vraagt wel wat ruimte. Mocht je nou wel genoeg ruimte hebben, kies er dan vooral voor om nog meer groente te verbouwen. Dit staat bijvoorbeeld vooral mooi bij een hardhouten vlonder. Naast de pompoen kan dit prima, en het voorkomt tevens de groei van onkruid. Hou er wel rekening mee dat in tijden van droogte, bijvoorbeeld de slasoorten meer water moeten krijgen.

De courgetteplant is ook een goede beginnersplant. Deze is een slag kleiner dan de pompoen, en daarom ook geschikt voor mensen met minder ruimte. Groene vingers heb je bij de pompoenplant ook niet nodig, hij vergt weinig aandacht. Doordat de bladeren groot zijn en schaduw creëren, maakt onkruid bijna geen kans. Al met één plant kweek je veel courgettes.