Speelhuisjeskeuze
Image default
Home

Een natuurlijke speeltuin aanleggen

Een nieuwe trend in de wereld van speeltuinen

Het kan gerust een trend in de wereld van speeltuinen genoemd worden: kiezen voor een natuurlijke speeltuin aanleggen. Maar wat houdt dat precies in: een natuurlijke speeltuin aanleggen? En welke voordelen heeft een natuurlijke speeltuin aanleggen, vergeleken met een speeltuin die gemaakt is van niet-natuurlijke materialen? In dit artikel leest u hier meer over.

 

Kenmerken van een natuurlijke speeltuin of speelweide

Het belangrijkste kenmerk van een natuurlijke speeltuin is een speeltuin met speeltoestellen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt en die zich bevindt te midden van een natuurlijke omgeving. Hierbij kun je denken aan speeltoestellen van klimaatvriendelijk geproduceerd hout, maar ook aan het gebruik van zand, zwerfkeien en bomen en struiken om de natuurlijke omgeving van de speelweide helemaal compleet te maken. Kunststof materialen worden bij een natuurlijke speeltuin aanleggen zoveel mogelijk vermeden

Meer informatie over het aanleggen van natuurlijke speeltuinen

 

Waarom is een natuurlijke speeltuin zo aantrekkelijk?

Het grootste pluspunt van een speeltuin van natuurlijk materiaal in een natuurlijke omgeving is dat je kinderen op een positieve manier laat kennismaken met de natuur. Zo bevinden natuurlijke speeltuinen zich vaak in mooie, bosrijke omgevingen, die kinderen stimuleren in de natuur in beweging te komen. Maar niet allen kinderen profiteren van de schone, frisse en mooie omgeving. Een natuurlijke speeltuin aanleggen is ook een duurzame keuze, die goed is voor het milieu. Er wordt specifiek hout gebruikt dat volgens FSC-certificaten in ecologische bossen is gekweekt en die het milieu niet of slechts minimaal belast. 

Ten slotte is een voordeel van het fenomeen natuurlijke speeltuin dat je deze helemaal zelf kunt ontwerpen en speeltoestellen op maat kun laten maken. Met een kabelbaan, leuke zwerfkeien waarop kinderen kunnen klimmen, schommels ene speelhuizen. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos!

 

Veiligheid van de speelomgeving

Bij het plaatsen van een speeltuin, ook bij de natuurlijke speeltuinen zijn er hoge eisen voor de speelveiligheid. 

Speeltoestellen worden gekeurd, voordat ze in gebruik worden genomen en na ingebruikname worden deze speeltoestellen regelmatig geïnspecteerd. In de Warenwet attractie- en speeltoestellen staan de veiligheidseisen voor speeltoestellen opgenomen. Hierin staat omschreven waaraan de speeltoestellen moeten voldoen. Dit geldt niet alleen voor de speeltoestellen zelf, maar ook voor de ondergrond waarop ze staan.

Als een speeltuin is ingericht met speeltoestellen die voldoen aan de veiligheidseisen is inspectie minstens zo belangrijk om te bewaken dat de speeltoestellen aan de veiligheidseisen blijven voldoen. Er moeten logboeken worden bijgehouden waarin moet worden omschreven wanneer inspectie en onderhoud van speeltoestellen hebben plaatsgevonden en of er ongelukken zijn gebeurd met het betreffende toestel.

Kinderen die veilig en met plezier spelen in de speeltuin. Dat is waar we ons allemaal voor inzetten.