Speelhuisjeskeuze
Image default
Woning en Tuin

Losse glijbaan makkelijk te plaatsen

Een kleine speeltuin in je eigen tuin – dat is waarschijnlijk de droom van elk kind. Met creativiteit en geschikt tuinspeelgoed kun je de speeltuin gemakkelijk bij je thuis brengen. De veiligheidsfactor moet echter altijd de hoogste prioriteit hebben.

Allereerst is het noodzakelijk om de ruimte te bepalen die je nodig hebt voor een losse glijbaan. Houd er rekening mee dat de glijbaan in de tuin zo mogelijk niet in de buurt van obstakels, struiken of bomen moeten worden geplaatst, zodat de kinderen zich niet kunnen verwonden tijdens het ravotten.

Uiteraard moet je een harde ondergrond van beton of stenen zien te vermijden. Dit kan namelijk bij een onverhoopte valpartij leiden tot verwondingen. Soms zelfs ernstige verwondingen. Gras of zacht zand is het meest geschikt als ondergrond om op te landen als je een losse glijbaan plaatst.

Een losse glijbaan is een ware attractie

Glijbanen, vast aan een speeltoestel of als losse glijbaan zijn de hoofdattractie voor elk kind. Je zult je vast afvragen waarom je er nog niet eerder aan hebt gedacht er één te kopen voor je eigen tuin. Beter wat later dan helemaal nooit moet je maar denken. En als je er eenmaal een hebt, kan je kind er nog vele lentes en zomers van genieten met zijn of haar beste vriendjes. Een losse glijbaan kopen voor de tuin biedt ook andere voordelen.

Je kunt de kleur, de vorm en de lengte van het toestel individueel kiezen. Misschien wil je geen gewone glijbaan, maar een waterglijbaan of een gegolfde glijbaan? Deze modellen zijn niet geschikt als tuinspeeltoestellen voor peuters, maar ze brengen veel plezier aan oudere kinderen.

Stimuleer de verbeelding en ontwikkel de motoriek met speelgoed

Beweging is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dit omvat klimmen, glijden, schommelen en buitenspelen. Ook een losse glijbaan bevordert op speelse wijze de motoriek en stimuleert de fantasie van kinderen. Als je hen echter een plezier wilt doen met buitenspeelgoed, kies deze dan zorgvuldig en in overeenstemming met de interesses van je kinderen.

Controleer altijd voordat je kinderen laat spelen

Voor elk gebruik van de glijbaan, ongeacht het type, moet altijd worden gecontroleerd of deze stabiel is. Voordat het kind gaat glijden, moet het glijvlak zorgvuldig worden schoongemaakt en worden gecontroleerd op scherpe delen. Zelfs geteste glijbanen kunnen na verloop van tijd zwakke punten vertonen of niet meer stabiel zijn. Weersinvloeden en slijtage kunnen hun sporen nalaten.

Om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt bij het glijden, enkele belangrijke tips op een rijtje

  • Het oppervlak van de glijbaan kan onverwacht zeer heet worden als deze in de zon staat. Het is daarom beter de glijbaan in de schaduw te plaatsen. Of ervoor te zorgen dat een parasol voor de nodige schaduw zorgt.
  • Zandkorrels op de glijbaan kunnen vervelende schaafwonden veroorzaken als gevolg van wrijving tijdens het glijden. Controleer daarom regelmatig of het oppervlak van de losse glijbaan schoon is, vooral als je de plek waar geland wordt, met zand hebt opgevuld.
  • Kettingen, lange linten aan jassen of broeken enz. moeten vóór het glijden worden verwijderd, zodat zij niet verstrikt raken in nauwe spleten en dergelijke en het kind tijdens het glijden niet wurgen.
  • Ouders willen niet voor niets altijd het beste voor hun kinderen. Zo ook wat het speelgoed voor hun kinderen betreft. Diverse keurmerken controleren de veiligheid van het buiten speelgoed. Deze keurmerken kunnen ouders zeker goede raad geven en helpen bij de selectie.