Speelhuisjeskeuze
Image default
Onderwijs

Wat is de dagbesteding bij een kinderopvang?

Wat is dagbesteding?

Dagbesteding kan gedefinieerd worden als begeleiding in een groep waarbij kinderen en jongeren met een beperking verschillende activiteiten uitvoeren. Een kind gaat naar dagbesteding om activiteiten te doen. Hierbij leert hij om bijvoorbeeld boodschappen te doen en te pinnen of hij leert met het openbaar vervoer te reizen. Daarnaast is er ook mogelijkheid voor schilderen, timmeren, knutselen en handwerken. In sommige gevallen is er ook een cursus om te leren koken.

Verschillende instellingen

Er zijn verschillende instellingen waar kinderen met een beperking terecht kunnen die niet naar school kunnen. De opties zijn:

  • reguliere kinderopvang 

  • kinderdagcentrum of orthopedagogisch dagcentrum

  • zorgboerderij of dagbestedingscentrum

  • medisch kinderdagverblijf

Nogmaals terugkomend op wat dagbesteding is: dagbesteding is een zinvolle invulling van uw kind zijn tijd. U kunt dit zelf organiseren, maar dit kunt u ook doen met behulp van vrijwilligers. Daarnaast kan het ook plaatsvinden bij een dagbestedingscentrum waar u uw kind naar toe brengt om daar dagactiviteiten te doen. De zorgboerderij is een speciale vorm van dagbesteding, want op de zorgboerderij helpt uw kind mee met tuinieren of het verzorgen van de dieren.

Reguliere kinderopvang

Sommige organisaties vangen zowel kinderen zonder een beperking op als kinderen met een beperking. Een voordeel hiervan is dat deze opvang vaak dichter bij huis is. Om het makkelijker te maken kunt u kijken op overzichten met organisaties voor kinderopvang die hulpaanbod aanbieden. Een puntje waar aandacht voor nodig is, is het volgende: op reguliere kinderopvangen is het toegestaan om kinderen met een beperking te weigeren. Het is dus handig om bij de organisatie waar u interesse in hebt na te vragen of uw kind welkom is.

Opvang in het weekend of buiten schooltijd 

Sommige kinderdagcentra bieden soms ook in het weekend en buiten schooltijden dagopvang aan. Soms kunnen daar ook de kinderen terecht die van speciaal onderwijs komen. Er bestaan ook logeerhuizen waar u uw kind af en toe naartoe kunt brengen.