Wat je moet weten over schroeven

Speelhuisjeskeuze

Kijk eens goed rond en je zal zien: de wereld wordt samengehouden door schroeven. Denk maar eens na over wat er in de ruimte waar je nu inzit allemaal wordt vastgehouden door schroeven. Het zal je verbazen op hoeveel plaatsen en in hoeveel voorwerpen die je dagelijks gebruikt er schroeven zijn die ze tot stand brengen. De tafel die voor je staat, je telefoon of computer waarop je deze blog leest en de auto of bus waarmee je straks naar huis gaat, allemaal worden ze samengehouden door ontelbaar veel schroeven. Schroeven kopen om zelf te gebruiken doen vooral klussers en doe-het-zelvers. Maar als onervaren klusser kan je ook al eens schroeven nodig hebben en dan kan het best moeilijk worden om te weten welke je nodig hebt. Daarom leggen we in deze blog uit waar je naar moet kijken. 

Een schroef bestaat uit een cilindrische bout of pen waar schroefdraad is aangemaakt. Die schroefdraad zorgt ervoor dat er een erg hoge bindingskracht is tussen de schroef en het materiaal waar die wordt ingedraaid. Dat komt door de combinatie van wrijving en sterke klemkrachten die materialen met elkaar kunnen verbinden. Er is een grote variatie in schroeven op het vlak van de kopvorm, de gleufvorm, de schroefdraad, de dikte, lengte en het materiaal waarvan ze vervaardigd zijn. 

De meest gebruikte schroeven zijn staanplaatschroeven, dat zijn universele schroeven die gebruikt worden voor plaatmateriaal en allerlei houtschroeven. Deze hebben een dunne schacht en een redelijk diepe draad, ook hebben ze een erg scherpe punt die het mogelijk maakt om ze in zowat elk materiaal te kunnen boren. Dan zijn er ook houtschroeven, dit zijn schroeven die specifiek zijn ontworpen om houten materialen met elkaar te verbinden of iets in hout te bevestigen. Deze schroeven hebben zelfsnijdende schroefdraad die makkelijk een baan door het hout kan snijden.

https://moerenbout.nl/