Speelhuisjeskeuze
Image default
Dienstverlening

Hoe vraag je een traplift via WMO aan?

Ieder mens wil zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven. Het is niet fijn om afhankelijk te moeten zijn van andere mensen. Veel mensen krijgen dan het gevoel dat zij een last zijn. Een traplift is een mooie manier om toch onafhankelijk te blijven. In sommige gevallen is het mogelijk om een traplift via WMO aan te vragen. Zou jij hier graag meer over willen weten? Dan is het handig om hieronder verder te lezen.

 

Wet maatschappelijke ondersteuning

 

Het doel van WMO is dat mensen zo lang mogelijk in hun huis blijven wonen zonder extra hulp. Het draait dus om het zelfstandig wonen. De wet- en regelgeving maakt het mogelijk om bijvoorbeeld bepaalde middelen en begeleiding te krijgen. Dit kan iemand zijn die jou ondersteunt bij het huishouden, maar het kan dus ook een aanpassing zijn in de woning. Zo een aanpassing kan een traplift zijn. 

 

Traplift en WMO

 

Als je gebruik maakt van de WMO om een traplift te regelen, zal je een vast bedrag aan de gemeente moeten betalen. Daarnaast word je zelf een beetje beperkt in de keuzes. De gemeente zal namelijk de leverancier kiezen van de traplift WMO. Hiernaast kiest de gemeente bijvoorbeeld de kleur van de traplift. Het is goed om te weten dat de gemeente dus de eigenaar is van de traplift. Dit betekent dat je er niet alles mee mag doen wat je wil. De gemeente zou de traplift dus op elk moment kunnen weghalen als zij daar behoefte bij heeft. 

 

Traplift aanvragen

 

Het is natuurlijk hartstikke mooi dat je via de WMO een traplift kan aanvragen, maar het is vaak wel een lang proces. Om die reden kiezen mensen vaak voor zelf een traplift kopen. Als je de traplift toch via WMO wil aanvragen, zal je naar de gemeente moeten stappen en een aanvraag moeten indienen. Voor het precieze proces om de traplift aan te vragen, wordt het aangeraden om naar de gemeente te gaan. De gemeente weet precies hoe jij de traplift kan aanvragen. Hiernaast kan je op de hoogte worden gebracht over de wachttijden voor de traplift. 

 

Traplift kopen

 

Heb je toch niet zoveel zin om te wachten en ben je van plan om de traplift zelf te kopen? Dan is het goed om te weten dat een traplift voor een rechte trap goedkoper is. Die is namelijk makkelijker om te installeren in het huis. Een traplift voor een trap met bochten zal dus duurder zijn. Wanneer je een traplift wil gaan kopen, zal er een traplift adviseur langskomen om te kijken naar de mogelijkheden voor jouw huis. Je kan gelijk alle vragen stellen aan de traplift adviseur die je hebt. Maak daar vooral gebruik van.