Speelhuisjeskeuze
Image default
Home

De geschiedenis van het schaakspel

Honderden miljoenen mensen over de hele wereld kennen het schaakspel zoals we het tegenwoordig gebruiken. Maar wie heeft dit spel der koningen uitgevonden? Er zijn veel legendes en mythen over de geschiedenis van het schaakspel. Nuchter gezegd, de wortels kunnen in India liggen. Maar de geschiedenis van het schaakspel laat nog steeds een aantal vragen onbeantwoord. Toch is de overgrote meerderheid van de wetenschappers van mening dat schaken uit India komt.

Het schaakspel is al een ouwetje

Ruwweg wordt geschat dat de oorsprong van het schaakspel ergens tussen de 3e en 6e eeuw na Christus ligt. Het was niet één persoon die het schaakspel heeft uitgevonden. Het zou ook verkeerd zijn om te spreken van een Indiaas spel. Schaken is een wereldwijde uitvinding! Verschillende culturen hebben een doorslaggevende invloed gehad op dit proces.

Kleifiguren

Tijdens opgravingen in Noord-India zijn sinds de jaren veertig van de vorige eeuw kleine kleifiguren gevonden: gewapende krijgers, olifanten, paarden en wagens. Moeilijk te geloven, maar dit zijn geen unieke stukken! De 5 tot 15 cm grote kleifiguren werden zelfs in massa geproduceerd. Deze figuren werden rond 450 na Christus gecombineerd met het reeds lang bestaande Ashtāpada bord. Het Ashtāpada bord met 64 vierkanten werd in die tijd gebruikt voor racespellen. De combinatie van dit bord en de kleifiguren is waarschijnlijk ontstaan uit het enthousiasme voor oorlog in die tijd. In zijn rudimentaire vorm was het een soort zandbakspel voor het leger. Ze gebruikten het om gevechten te herscheppen.

Schaakclubs

Via Perzië en de Arabische wereld vond het spel langzaam zijn weg naar Europa. Vanaf de 18e en 19e eeuw brak er een nieuw tijdperk voor schaken aan. Het waren niet langer de regels die veranderden, maar de spelers. De industriële revolutie vestigde een nieuwe middenklasse, die letterlijk verliefd werd op het Koningsspel. Dit leidde tot schaakclubs en schaakcafés in heel Europa. Van Londen naar Lissabon en van Milaan naar Moskou. Schaken verspreidt zich als een virus. In schaakcafés ontmoette men gelijkgestemde mensen. Men zou er de regels van het schaakspel kunnen leren en op hetzelfde niveau spelende partners kunnen vinden.

Bij de Schaakkoning heeft u een uitgebreide keuze aan schaakspellen zoals we deze tegenwoordig gebruiken. Al blijft het leuk en bijzonder om een klein beetje van de lange geschiedenis over dit prachtige spel mee te geven in dit blog.