Balustrades: mooi in oude en moderne huizen

Speelhuisjeskeuze

Balustrades: mooi in oude en moderne huizen

 

Een mooie trap in je huis. Niet iedereen besteed aandacht aan de prachtige verschillende soorten trappen die er eigenlijk zijn. Voor mij is de trap met balustrade het mooist. Een balustrade bestaat uit een rij van balusters, wat kan lijken op tralies met in het midden vaak een verdikking of ander creatief patroon. Een balustrade wordt tegenwoordig vaker een railing genoemd. Ze zijn vaak van hout. Zeker vroeger. Naast hout, werd toen ook veel steen gebruikt. Tegenwoordig zijn er vele andere materialen die gebruikt kunnen worden om balustrades mee te maken. Je ziet veel kunststoffen en metalen. Soms zelfs glas.

De balustrade dient niet alleen als decoratie, maar ook stevigheid en daarmee veiligheid. Bij alleen een trapleuning heb je dit niet. Een leuning zit vaak vast in de muur, wat natuurlijk zorgt voor stevigheid, maar dat alleen met de muur en niet met de rest van de trap.

Dan is er nog een verschil tussen een interieur balustrade en een exterieure balustrade. De één staat binnen, de ander buiten. De exterieure balustrade staat dan altijd bij een ondergrond zoals hout. Mensen die een houten terras hebben, zullen ook sneller een houten balustrade erbij zetten. Soms zie je bij exterieure balustrades wel eens dat er plexiglas wordt gebruikt. Dit heeft de functie dat je er door heen kan kijken en het uitzicht op de tuin niet belemmerd wordt. Exterieur balustrades zijn wel gevoeliger voor verval. Dit komt door bepaalde weersomstandigheden. Bij verval wordt de veiligheid natuurlijk veel minder en moet je er voor zorgen dat de balustrade goed wordt onderhouden.

Interieur balustrades vind ik nog steeds prachtig. Houten balustrades met patronen zie je vaak terug in oude huizen of villa’s. Tegenwoordig kan een houten balustrade ook prima worden verwerkt in een modern huis. Er zijn bedrijven die niet alleen de klassieke houten balustrade voor je kunnen leveren, maar ook bijvoorbeeld moderne of traditionele. Soms, als je bijvoorbeeld een beschadiging heb, worden ook losse onderdelen verkocht. Zo voorkom je een gehele renovatie.

https://www.lamiwood.nl/